Vi gillar potatis

God, nyttig och billig

På Hermelins odlar vi 1,5 miljoner kilo potatis om året

Vi odlar vår potatis på ca 25 hektar vilket omräknat i skörd motsvarar ungefär ungefär 1,5 miljoner kg potatis om året. Vår favoritsort bland potatisarna heter Melody. Den är en gul, fast sort som håller en bra kokkvalitet och kan vara lite mjölig men utan sönderfall. I smaken är den något syrlig med inslag av smör och jord.

Vi odlar även King Edward, en vit och mjölig potatisklassiker som är mycket populär, inte minst här i Östergötland.

Ekologisk potatis

I det ekologiska grönsaksfältet odlar vi en liten mängd potatis av sorten Belana, gul och fast.

Potatis – riktig supermat

Potatisen har i och med nya mattrender under de senaste åren fått klä skott för en ohälsosam kolhydratkälla. Men vad som kommer i skymundan är det faktum att potatisen är full av fantastiska näringsämnen. Här finns både vitaminer och fibrer och om du dessutom äter potatis med skalet på får du på så sätt i dig viktiga antioxidanter.

Som om inte det vore nog är ju potatisen så otroligt god i alla dess former. Kokad, mosad, ugnsstekt, i grytor, friterad…

 

Potatisskörd i september och oktober

I september och oktober är det full aktivitet här på gården. Då skördas nämligen all höst- och vinterpotatis och då hjälps vi alla åt ­– även barnen.

Potatisen, som har har fått mogna och växa i jorden i lugn och ro under hela sommaren är tåligare än färskpotatisen. Deras skal blir också hårdare eftersom vi tar av blasten några veckor tidigare. Det är därför potatisen går att lagra under i princip hela vintern och våren.

För att behålla kvaliteten på potatisen bör den förvaras i kylrum som är mörkt och svalt, helst ca +4-6 grader C. Är du lyckligt lottad med en jordkällare är det ett perfekt ställe för potatisförvaring.

Nyheter från Hermelins

Alla nyheter