Vi gillar potatis

God, nyttig och billig

Potatisen har så oerhört många fördelar. God, nyttig, billig och i Sverige är vi i princip självförsörjande på potatis. Östgötaslätten och vår gård har optimal jord för att producera riktigt fin potatis.

Vi odlar 1,5 miljoner kilo potatis om året

Vi odlar på ca 25 hektar vilket omräknat i skörd motsvarar ungefär 1,5 miljoner kg potatis om året. Främst av sorten Melody, vår favoritpotatis, en gul, fast sort. Den håller en bra kokkvalitet och kan vara något mjölig utan sönderfall. Smak, något syrlig med inslag av smör och jord. Vi odlar även King Edward, en vit och mjölig klassiker som är mycket populär i Östergötland.

Ekologisk potatis

I det ekologiska grönsaksfältet odlar vi en liten mängd potatis av sorten Belana, gul och fast.

Potatisen har med nya mattrender under de senaste åren fått klä skott för en ohälsosam kolhydratkälla. Vad som då kommer i skymundan är att potatisen har fantastiska näringsämnen, så som vitaminer och fibrer och om du dessutom äter skalet får du i dig viktiga antioxidanter. Dessutom är ju potatisen så god i alla dess former, kokad, mosad, ugnsstekt, i grytor, friterad.

Potatisskörd i september och oktober

I september och oktober skördas all höst- och vinterpotatis på gården. Då går man ur huse och alla hjälper till, även barnen.

Potatisen har fått mogna och växa i jorden i lugn och ro under hela sommaren är tåligare än färskpotatisen. Skalet blir hårdare då vi tar av blasten några veckor tidigare. Därför går den att lagra under i princip hela vintern och våren.

För att behålla kvaliteten på potatisen bör den förvaras i kylrum som är mörkt och svalt, helst ca +4-6 grader C. Eller allra helst i din jordkällare.

Nyheter från Hermelins

Alla nyheter