Grönsaker från Hermelins

Småskaligt och kravmärkt

Sedan 2014 driver vi Hermelins grönsaker. En småskalig och kravmärkt grönsaksodling med ett trettiotal grönsaker som odlas på friland efter säsong.

Säsong från maj till oktober

Vår säsong är från mitten på maj då sparrisen tittar upp till december, januari då den sista klimattåliga kålen och de halmade morötterna skördas. Riktig högsäsong och som allra mest aktivitet har vi under juli, augusti och september. Då finns i princip allt i vår lilla gårdsbutik. Men även resten av året kan vi erbjuda potatis, torkad lök och vitlök, betor, morötter och kål som vi håller i ett kallt kylrum.

Kravodlade grönsaker

Magdalena startade grönsaksodlingen utifrån intresset i mat, bra mat som kommer från bra råvaror. Visst måste det finnas en marknad som är beredd att betala mer för svenska, omsorgsfullt, kravodlade grönsaker, utan plast och kartonger? Hållbarheten blir kortare men i och med att vi aldrig skördar innan vi har en beställning vet vi nu att vi gott konkurrerar med inplastade grönsaker.

Allt görs för hand

Vi sår, ogräsrensar, skördar, tvättar och knippar för hand. Dels för att respektive gröda finns på så pass små ytor att maskiner inte går att använda men även för att vi behandlar grönsakerna med omsorg, de ska vara perfekta när de kommer till kund och vill undvika maskinskador. När vi menar perfekta så menar vi att de ska smaka gott, vara fulla av näring som vi tror att de blir då de får växa i lugn och ro på friland i svenskt klimat samt att de ska vara rena och vackra, inte nödvändigtvis spikraka och skinande, det är inte så grönsaker ser ut i vår värld.

Det finns inte mycket ont att säga om grönsaker. De gör gott, på alla sätt. Ät i färg. Lev i färg.

Nyheter från Hermelins

Alla nyheter