Grönsaker från Hermelins

Småskaligt och kravmärkt

Vår grönsakssäsong

Vi startar i mitten på maj då de första sparrisarna tittar upp ur jorden och slutar inte förrän i december, januari då den sista klimattåliga kålen och de halmade morötterna skördas. Vår högsäsong för våra grönsaker på gården infaller i juli, augusti och september. Då har vi som allra mest att göra och då finns i princip allt i vår lilla gårdsbutik. Men även under resten av året kan vi erbjuda potatis, torkad lök och vitlök, betor, morötter och kål som vi håller i ett kallt kylrum.

Kravodlade grönsaker

Det var Magdalena som startade grönsaksodlingen utifrån sitt eget mat-intresse. Bra mat kommer från bra råvaror. Svårare än så är det faktiskt inte. Och visst måste det finnas en marknad som är beredd att betala för svenska och omsorgsfullt kravodlade grönsaker, utan plast och kartonger? Hållbarheten blir visserligen kortare. Men i och med att vi aldrig skördar innan vi har en beställning vet vi nu att vi gott kan konkurrera med inplastade grönsaker.

Vi gör allt för hand

grönsaker

Vi sår, rensar ogräs, skördar, tvättar och knippar för hand. Det gör vi för att respektive gröda finns på så pass små ytor att maskiner inte går att använda. Men även för att vi vill behandla grönsakerna med omsorg. De ska vara perfekta när de kommer till kund. Och när vi menar perfekta så menar vi att de ska smaka gott och vara fulla av näring, precis så som vi tror att de blir då de får växa i lugn och ro på friland i svenskt klimat. Och så ska de vara rena och vackra, inte nödvändigtvis spikraka och skinande. Det är inte så grönsaker ser ut i vår värld.

Det finns inte mycket ont att säga om grönsaker. De gör gott, på alla sätt. Ät i färg. Lev i färg.

Titta gärna in i vår gårdsbutik!

Nyheter från Hermelins

Alla nyheter