Vattna, klipp och gödsla

Ta hand om din nya gräsmatta

När du lagt ner ett stort jobb med underarbete och läggning av din nya gräsmatta är det dags att ta hand om mattans skötsel så att gräset får de bästa förutsättningarna att rota sig och växa sig starkt på plats.

Ett par saker att tänka på när det gäller skötsel av din nya gräsmatta:

  • Under de tre första veckorna är det viktigt att gräsmattan inte torkar ut. Detta för att rötterna ska växa och rota sig. Genom att lyfta på ett hörn av gräsmattan kan du kontrollera att både matta och underlag är ordentligt genomfuktade.
  • Klipp din gräsmatta första gången när gräset har växt till ca 60 mm. Klipp då bort ungefär en tredjedel. I fortsättningen är en lagom klipphöjd för en etablerad gräsmatta cirka 30-35 mm.
  • Ta för vana att gödsla din gräsmatta tre gånger om året. Första gången under tidig vår, sedan runt midsommar och så en tredje gång i slutet av augusti. Gödsla gärna i samband med regn, då näringen får hjälp att blanda sig i jorden.

 

Har du frågor om hur du bäst sköter din gräsmatta? Skicka ett mail till Olof som är den som kan allt om gräsmattor och vad de mår bra av. Du hittar våra kontaktuppgifter här.

Nyheter från Hermelins

Alla nyheter