Lägga gräsmatta

Med färdig gräsmatta blir din trädgård grön direkt

Genom att lägga gräsmatta blir din trädgård grön och fin direkt och redan efter tre veckor kan du använda den. Du hämtar antingen själv en färdig gräsmatta hos på gården eller så hjälper vi till med transporten. Läs mer om leveransen här. På en pall ligger 50 kvm gräs och varje rulle mäter ca 240×40 cm. När gräsmattan är lagd är det också viktigt att ta hand om den.

Förarbete

En gammal matta måste fräsas upp med en jordfräs. Bearbeta jorden väl t ex genom att fräsa den till 8-15 cm djup. I styv lera kan du fräsa ner sand, 0-4 mm. Vår matta är sandjordsodlad.

Finplanera ytan och plocka bort stenar, kvistar, rötter och ogräs. Grundgödsla med 5 kg NPK per 100 kvm. Kratta lätt.

Läggning

Kratta ytan lätt. Välta gärna. Lägg mattan i tegelstensförband med början från en rak kant. Kortskarvarna ska inte komma för nära varandra. Pressa samman fogarna noga.

Välta mattan så att den får god kontakt med underlaget. Vattna så rikligt att både mattan och underlaget blir ordentligt genomvattnat.

4 steg till att lägga gräsmatta, så här gör du:

För att få en fin gräsmatta krävs ett bra förarbete. Ingen gräsmatta blir jämnare än underlaget. Men det är inte svårt alls. Här är fyra steg att följa för enkelt lägga din nya gräsmatta:

 

 

1. Förbereda

Finns det redan en gräsmatta där den nya ska ligga måste den gamla mattan först fräsas upp med en jordfräs. Bearbeta jorden ordentligt genom att fräsa den till 10-15 centimeters djup. Är det lerjord på platsen kan du med fördel fräsa ner upp till 4 mm sand, då vår färdiga gräsmatta är odlad på sandjord.

Finplanera ytan, rensa bort ogräs och rötter. Plocka upp jordklumpar, stenar och kvistar. Jämna till och packa jorden. En bra mått på packningen är att man inte sjunker ner när man går på jorden. För att få underlaget riktigt jämt kan man gärna använda en asfaltskrapa men det går även bra med en vanlig kratta.

Kom ihåg att underarbetet är a och o. Ju finare grund-desto finare gräsmatta!

2. Gödsla

Grundgödsla med NPK/fullgödning/gräsmattegödsel. Det går åt cirka 5 kg per 100 kvm och du sprider det enkelt med en spridare eller bara med handen.

Kratta lätt och använd gärna en vält för att sätta jorden.

Hit förbereder du innan du hämtar gräset!

3. Lägga gräsmattan

Vattna lätt så att jorden blir fuktig. Rulla sedan ut mattan med början från en rak kant och lägg remsorna i tegelstensförband. (Det vill säga, se till att kortskarvarna hamnar omlott. Inte mitt för eller för nära varandra.) Skär av med en vass kniv eller spade och pressa samman fogarna noga utan att de överlappar.

4. Vattna

Välta mattan och se till att den får god kontakt med underlaget. Vattna rikligt. Både mattan och underlaget skall vara riktigt genomvattnat och behöver så vara under 2-3 veckor för att rötterna ska växa fast. Lyft en flik av mattan då och då för att kontroller att båda ytorna är fuktiga.

Efter cirka 3 veckor är gräsmattan färdig att nyttjas. Ut och njut!

Nyheter från Hermelins

Alla nyheter