Vi är stolta bönder som brinner för svensk och hållbar matproduktion

27 september, 2018

Svensk matproduktion

Det talas mycket om mat och matproduktion. Det är bra ur flera aspekter, det får oss producenter att hela tiden vilja göra bättre i bemärkelsen att det vi levererar ska smaka bra, att produkten ska vara nyttig, innehålla mycket näring, att produktionen inte ska belasta miljön och vår natur i onödan – att vi i möjligaste mån arbetar med kretsloppet.

Alla dessa krav uppfyller svenskt jordbruk på ett föredömligt sätt. Om du väljer svenskt är du dessutom med och skapar arbetstillfällen i Sverige.

Ekologiskt vs konventionellt

Sen har vi alla begrepp att hålla reda på. Som konsument vill vi välja rätt. Ska det vara ekologiskt, EU-ekologiskt, KRAV-märkt, Fairtrade, miljömärkt med Svenskt Sigill och vad är vad?

Generellt förespråkar vi på Hermelins svenskproducerat. Konventionell odling har sina för- och nackdelar både för miljön och ur odlingsperspektiv, Kravmärkt odling likaså.

Hur vi ser på hållbarhet /sustainability

Vår gård är en blandgård, vi driver ett företag Hermelins i Skänninge som jobbar storskaligt, konventionellt, miljömärkt med Svenskt sigill. På samma gård driver vi Hermelins grönsaker, en KRAV-märkt småskalig grönsaksodling med ett 30-tal grönsaker som säljs direkt i vår gårdsbutik eller till intresserade butiker i Stockholm och i Östergötland.

Vi är stolta att ha båda produktionsgrenar och olika metoder på gården för de drar nytta av varandra. Det gör att vi kan arbeta resurseffektivt och vi tror att ett långsiktigt hållbart miljöarbete kräver att konventionell och ekologisk produktion går hand i hand.

 

 

Nyheter från Hermelins

Alla nyheter